Nemzeti utasadat-információs rendszer indul a terrorizmus ellen

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 15. 11:13

Hatékonyabbá válhat a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem a nemzeti utasadat-információs rendszer létrehozásával - emelte ki a belügyi tárca államtitkára a vonatkozó törvényjavaslatot ismertetve kedden az Országgyűlésben.

Kontrát Károly expozéjában azt mondta, a javaslat célja, hogy Magyarország nagyobb biztonságban legyen. Kifejtette: az utasadat-rendszer működésének lényege, hogy a kereskedelmi személyszállítással foglalkozó légi fuvarozók átadják a foglalási rendszerükben meglévő adatokat a nemzeti utasadat-információs egységnek, amely ezeket elemzi, kezeli és megőrzi. Az egység gyanú esetén azonnal értesíti a terrorcselekmény megakadályozására, vagy a bűncselekmény felderítésére hatáskörrel bíró szervet. Az információs egység ellátására a szervezett bűnözés elleni koordinációs központot jelölték meg. Az adatokat öt évig őrzik meg.
 

Kontrát Károly szólt arról is, hogy a terror- és bűnszervezet tagjainak utazási szokásai sajátos jellegzetességeket mutatnak, amelyeknek az utasadatokkal történő összevetése révén hasznos és elsősorban a határon átnyúló terrorizmussal, és szervezett bűnözéssel összefüggő információkhoz juthatnak a hatóságok. Elmondta: számos uniós és harmadikbeli ország már alkalmazza, vagy tervezi alkalmazni a rendszert. Jelezte: az unió nevében megkötött utasadat-megállapodás van hatályban az Egyesült Államokkal, Ausztráliával, és Kanadával; hamarosan lezárulnak a korábbi egyezmény felülvizsgálatát célzó tárgyalások. Ezek az államok az unióból induló vagy onnan érkező, a területét érintő járatok kapcsán megkapják elemzésre az uniós polgárok utas-adatait is. Érdeklődést mutat hasonló megállapodás megkötésére Oroszország, Dél-Korea, Japán, Katar, Mexikó, az Egyesült Arab Emirátusok, Brazília és Szaúd-Arábia is - tette hozzá.
 

Az államtitkár kiemelte: az információs rendszer kialakítását a szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló törvényben indokolt szabályozni. Itt kell meghatározni az új feladatot, és az utasadatok kezelésére, felhasználására és megőrzésére vonatkozó szabályokat. Mint mondta, a központ új feladatává válik a többi között a légitársaságok által továbbított utasadatok elemzése, értékelése összhangban az uniós és a hazai adatvédelmi előírásokkal.
 

A légi közlekedésről szóló törvény módosításával határozzák meg az utasadatok körét, és teremtik meg az adatok átadásának kötelezettségét és feltételeit is.  A központ számára az utasadatok kezeléséhez és ellenőrzéséhez szükséges hozzáférés lehetőségét is meg kell teremteni - jelezte. Kontrát Károly hozzátette: a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt is módosítja a javaslat. Hozzátette: a rendszer létrehozását az unió mintegy ötmillió euróval támogatja.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38