Kisebbségi nyelveket is felismerő megfigyelőrendszert fejlesztettek ki Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 22. 09:22

Minden korábbinál pontosabb, az etnikai kisebbségek nyelvét is felismerő hang- és üzenetfelismerő megfigyelőrendszert fejlesztettek ki Kínában - írja a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi napilap.

Az új rendszerrel telefonhívások, a világhálón küldött üzenetek, sőt képi elemeket tartalmazó kommunikációk is szűrhetővé válnak, gyors visszajelzést adva például egy lehetséges társadalmi zavargás szerveződéséről - írja az újság. A technológiát vezető kínai tudósok és akadémikusok fejlesztették ki, a kisebbségi nyelveket illető kifinomultságra azért volt szükség, mert egyes országrészekben, így például a társadalmi megmozdulások egyik gócpontjának számító Hszincsiang-Ujgur autonóm területen vagy az elmúlt évben az ottani szerzetesek gyakori önégetései miatt is a nemzetközi sajtó reflektorfényébe kerülő Tibetben nem a sztenderd kínait használják.
 

Az ezekre a területekre kihelyezett kormányzati tisztviselők és rendfenntartók gyakran nem beszélik a helyi nyelvjárást, illetve a kisebbségek nyelvét, vagyis nincsenek tisztában a lehetséges veszélyforrásokkal. Az új rendszer minden jelentősebb kisebbség nyelvét le tudja fordítani sztenderd kínaira, s abba több külföldi nyelvet, így a japánt és az arabot is belefoglalták - nyilatkozott a lapnak Ting Hsziao-csing, a fejlesztésben részt vevő Csinghua Egyetem professzor asszonya.
 

Gyakorlati példaként Ting a pekingi Tienanmen téren október végén elkövetett terrortámadást hozta fel. Az öt halálos áldozattal és több tucatnyi sebesülttel járó esetért Peking hszincsiangi szeparatistákat vádolt, akiknek a szervezkedését a most bemutatotthoz hasonló, az ottani nyelvet felismerő rendszer alkalmazásával talán előre jelezni lehetett volna - mondta Ting.
 

Az SCMP ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a kifinomult megfigyelőrendszer kétélű fegyver is lehet: a zavargások előrejelzése mellett a kisebbségek elhallgattatásának módja és elnyomásának forrása is lehet. A fokozott figyelem a szólásszabadságot veszélyeztetheti, s az internetes kommunikációt is visszavetheti - írja a lap.

Kulcsszavak: jog cenzúra Kína

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50