Galaxy S5 – jobb kamerával, vízálló házzal és ujjlenyomat-olvasóval

Farkas Norman, 2014. február 26. 09:28

A Samsung tegnap este hivatalosan is lerántotta a leplet legújabb csúcsmodelljéről, a Galaxy S5-ről. A készülék anyaghasználata és formája sajnos alig változott az előző generációhoz képest, viszont képalkotás, ellenálló-képesség és biztonság frontján jelentős előrelépéseket mutat. A gyártó szerint akkor is jól jön a Galaxy S5, ha testmozgásra kerül a sor: ekkor a készülék integrált szívritmus-érzékelője figyelmeztet, ha túl gyors a tempó.

A várakozásoknak megfelelően a Samsung tegnap, a Mobile World Congress során mutatta be idei zászlóshajóját, a Galaxy S5-öt. Lássuk, milyen lett a legnagyobb okostelefon gyártó nagyágyúja!

 

Dizájn, burkolat

 

A várva várt készülék külső megjelenése sokaknak csalódást okozhat, mivel a gyártó a korábbi pletykák dacára nem tért át a fém használatára, hanem maradt a bevált, ám kissé gagyi hatású plasztik burkolatnál, ami nem kifejezetten illik egy felsőkategóriás modellhez. A dizájn sem sokat változott a Galaxy S4-éhez képest: szemből simán összekeverhető a két készülék, de ha megfordítjuk őket, más a helyzet, hiszen apró pöttyökkel mintázott hátlapja miatt az S5 könnyen felismerhető. A friss modell színek frontján is mutat újat: a megszokott fekete és fehér mellett arany, illetve kék árnyalatban is elérhető lesz.

 

 

Nagy változás, hogy az S5 burkolata por- és vízálló az IP67-es szabványnak megfelelő mértékben, azaz simán kibír fél órát egy méter mély vízben anélkül, hogy baja esne. Sokan örülhetnek ennek az újításnak, hiszen eddig nem volt jellemző a Samsung felsőkategóriás eszközeire a fejlett ellenálló képesség.

 

Hardver

 

A Galaxy S5 működéséért egy négymagos 2,5GHz-es Qualcomm Snapdragon 801 processzor felel, amit a várt 3 helyett csak 2GB RAM, NFC, WiFi (802.11ac), infra, A-GPS, Bluetooth 4.0 és 4G LTE modul egészít ki. Érdekesség a 2x2 MIMO technológia és a letöltésgyorsító (Download Booster) funkció jelenléte, ami képes egyszerre használni az LTE és a WiFi kapcsolat sávszélességét a gyorsabb letöltés érdekében. Vezetékes csatlakozás esetén is száguldhatnak az adatok az USB 3.0 támogatás jóvoltából.

 

 

A telefon tárhelye változattól függően 16 vagy 32GB, mely microSD kártyával bővíthető. A zászlóshajó megjelenítője egy 5,1 hüvelykes, 1920 x 1080 pixel felbontású Full HD Super AMOLED kijelzőben manifesztálódik, melynek alsó részébe egy ujjlenyomat-olvasót is integráltak a mérnökök. Ez utóbbi az S5 egyik legnagyobb újítása, mellyel biztonság terén az Apple és a HTC csúcsragadozóival egy szintre kerül, illetve még talán meg is előzi őket, hiszen lehetőséget nyújt arra, hogy privát módban használjuk, így saját adatainkhoz, tartalmainkhoz, fájljainkhoz csak mi férhetünk hozzá a saját újlenyomatunk beolvasása után.

 

 

Ami az üzemidőt illeti, az S5 egy nagyon ötletes funkcióval próbál kitűnni a tömegből. Mivel 2800mAh kapacitású akkumulátorától hiba lenne csodát várni, a fejlesztők arra gondoltak, hogy a fogyasztás drasztikus csökkentése érdekében lehetővé teszik a legtöbb szolgáltatás kikapcsolását. Így született meg az Ultra Power Saving Mode, amit bekapcsolva fekete-fehérre vált a kijelző, s csak az alapfunkciók (hívás, SMS, internet) maradnak elérhetők. Ultra Power Saving Mode-ban állítólag 24 óra készenléti idő érhető el 10% töltöttségről indulva, ami igen jól hangzik. Aki pedig csak villogni akar a Galaxy S5 mobiljával, az különösen jól jár, hiszen folyamatosan használhatja ebben az üzemmódban, s így elég kb. hetente töltenie a készüléket.:)

 

Szoftver

 

A mobil fedélzetén az Android 4.4.1 KitKat operációs rendszer fut, melyet az új UX kezelőfelülettel bolondítottak meg, mely a korábbi hírektől eltérően csak a beállítások menüben gazdagodott kör alakú, jól átlátható ikonokkal.

 

Természetesen most is adott egy csokornyi samsungos minialkalmazás és szolgáltatás, mint például az S Health vagy a Samsung Link, ám jelen esetben ezek többsége nem előre települ, hanem mi választhatjuk ki, hogy melyeket szeretnénk telepíteni és melyeket nem, sőt szabadon törölhetjük is őket a későbbiekben.

 

Az imént említett S Health egyébként már a 3.0-s verziónál jár, s több érdekességgel gazdagodott, amiből tisztán látszik, hogy a dél-koreai óriás komolyan veszi az okostelefonok egészségmegőrzésben betöltött szerepét. A szoftver edzésprogrammal, étrendkövetéssel, lépésszámlálóval és immár szívritmus-figyelővel is segít minket az egészséges életmód útján. Infóink szerint már készül a Samsung saját edzőalkalmazása is, mely kiaknázza az S5 integrált szenzoraiban rejlő lehetőségeket.

 

Multimédia

 

Az S5 előlapjára egy 2 megapixeles, hátlapjára pedig egy 16 megapixeles, LED villanóval segített kamera került, mely képes akár 30fps sebességű UHD (4K) videók rögzítésére is. A fejlett képalkotó egységben rejlő lehetőségeket a Samsung saját fejlesztésű képfeldolgozó processzora segít nekünk kiaknázni, de ez nem minden, hiszen fotózás és videózás során még a HDR funkció is rendelkezésünkre áll. Újdonság a szupergyors autofókusz is, ami 0,3 másodperc alatt belövi az élességet. Lehetőség van a témára fókuszálni és a hátteret, illetve a kép többi részét elhomályosítani (Szelektív fókusz), de akár a fotózást követően, utólag is módosíthatjuk a fókuszt. A hab a tortán, hogy az elkészült művek utólagos módosítására is lehetőség van, például egy szimpla felvételből egy héttel később is kreálhatunk Drama Shotot, ha úgy tartja kedvünk.

 

 

 

Elérhetőség

 

A Samsung sajnos még nem árult el infókat a Galaxy S5 megjelenéséről, tehát egyelőre az is rejtély, hogy mikor, mely régiókban és milyen árcédulával lesz elérhető a készülék.

 

A Samsung Galaxy S5 specifikációja:

 

Hálózat

LTE Cat.4 (150/50Mbps)

Kijelző

5.1” FHD Super AMOLED (1920 x 1080)

CPU

2.5GHz Quad core application processor

OS

Android 4.4.2 (Kitkat)

Kamera

16MP (rear), 2.0MP (front)

Videó

UHD@30fps, HDR, video stabilization

Video Codec : H.263, H.264(AVC), MPEG4, VC-1, Sorenson Spark, MP43, WMV7, WMV8, VP8

Video Format: MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM

Audió

Audio Codec : MP3, AMR-NB/WB, AAC/ AAC+/ eAAC+, WMA, Vorbis, FLAC

Audio Format: MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA

Kamera Funkciók

HDR (Rich tone), Selective Focus, Virtual Tour Shot, Shot&More

Extrák

IP67 Dust and water Resistant

Ultra Power Saving Mode

Download Booster

S Health 3.0

Quick Connect

Private Mode

Kids Mode

Google Mobile Szolgáltatások

Chrome, Drive, Photos, Gmail, Google, Google+, Google Settings, Hangouts, Maps, Play Books, Play Games, Play Newsstand, Play Movie & TV, Play Music, Play Store, Voice Search, YouTube

Csatlakozás

WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac HT80, MIMO(2x2)

Bluetooth: 4.0 BLE/ ANT+

USB: USB 3.0

NFC

IR Remote

Érzékelők

Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, Hall, RGB ambient light, Gesture(IR), Finger Scanner, Heart rate sensor

Memória

RAM: 2GB

Internal Memory: 16/32GB

microSD slot up to 128G

Méret, súly

142.0 x 72.5 x 8.1mm, 145g

Akkumulátor

2800mAh

Standby time: 390 hrs / Talk time: 21 hrs

 

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38