Közösségi médián nyomul a Kínai Kommunista Párt

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 29. 13:43

A mikroblogok után a legnépszerűbb csevegőprogramokon is megjelent a Kínai Kommunista Párt (KKP), amely - saját megfogalmazása szerint - a párttagok okításának új frontjaként is használ egy néhány hete indított alkalmazást.

A több mint 600 millió felhasználót jegyző Wechat programon a KKP felhasználói fiókjának üdvözlő üzenete a párttagok "új szemszögből való megértését", a közösségi párbeszéd új terének megnyitását nevezi meg fő céljaként. A közösségi alkalmazáson való jelenlét a párt tagjainak nevelését is szolgálja, alkalmazkodva a technológiai változásokhoz.

A kommunikáció azonban egyoldalú, vagyis a felhasználói fiók a párt propagandájának egyik új tereként szolgál a hagyományos csatornák - a televízió, a sajtó és az internetes média - mellett. A párt virtuális követői napi gyakorisággal kapott üzenetben értesülhetnek a Kínával, a párttal és a mindennapi élettel kapcsolatos legfontosabb hírekről. A hírek között hasznos tanácsok, életvezetési tippek is megtalálhatók, s az ország minden részében élő párttagok történetei is színesítik a fiókot.

A mind népszerűbb, mikroblogokat is háttérbe szorító Wechat csevegőprogramon augusztus közepe óta van jelen a KKP, azóta, hogy Hszi Csin-ping elnök az internetes médián való erőteljesebb jelenlétet, a hagyományos és online sajtó vegyítésével felálló új médiaszervezetek létrehozását szorgalmazta.

Egy kiszivárgott és a kínai internetre felkerült dokumentum szerint a párt központi bizottságának szervezeti osztálya arra sürgette a párttagokat, hogy kövessék a pártot a közösségi média platformjain is. A helyi pártszerveket pedig arra szólította fel, hogy szemináriumokon, pártösszejöveteleken tanítsák meg a tagokat a csevegőprogram és a követői fiók használatára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05