Magyar diákok is játszhatnak a "nagy vasakkal"

Az év utolsó napjáig várja a jelentkezőket az IBM Master the Mainframe versenye

forrás: Prím Online, 2015. december 4. 13:24

Világszerte naponta nagyjából 30 milliárd tranzakciót intéznek nagyszámítógépeken a pénzügyi szférában, az egészségügyben, a kereskedelemben, a közszolgáltatóknál és a kormányzati szerveknél. Ezek az úgynevezett ’mainframe’ gépek hatalmas mennyiségű adattal képesek dolgozni, miközben biztonságosan futtatnak üzletileg kritikus alkalmazásokat. Kevés ember kap lehetőséget a kezelésükre, de az IBM versenyében az év végéig magyar diákok is kipróbálhatják magukat.

A Master the Mainframe (MTM) az IBM világméretű versenye, amely informatikus hallgatókat hív, hogy szerezzenek valódi tapasztalatokat a nagyszámítógépekkel elvégezhető munkáról. A verseny élő mainframe tudást ad át a játékosoknak, miközben próbára teszi általános ismereteiket és programozó képességeiket.

2015 őszén az MTM történetében először magyar, szlovák és cseh egyetemi, főiskolai hallgatók is bekapcsolódhatnak a versenybe. A játékhoz nincs szükség előzetes mainframe tapasztalatokra, alapvető IKT ismeretekkel már érdemes belevágni – ha társul hozzájuk lelkesedés, személyes motiváció és versenyszellem.

 



A MTM-re jelentkezőknek három fordulóban, egyre komolyabb feladatokkal kell megbirkózniuk. Mindegyik forduló sikeres elvégzése után garantált ajándékok járnak, a harmadik forduló után már iPad2 Air a nyeremény. A legkiválóbbaknak a fődíjra is van esélyük, ami egy utazás New Yorkba, a Mainframe Világbajnokságra.

A versenybe december 31-én éjfélig lehet jelentkezni.

Részletek és regisztráció itt:
http://www-03.ibm.com/systems/z/education/academic/masterthemainframe/contest/cee.html

A verseny regionális közössége:
https://www.facebook.com/masterthemainframehun/?fref=ts
 

Kulcsszavak: programozás verseny IBM

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50