Alkalmazásfejlesztés 2.0: konténerekkel egyszerűbben

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 25. 15:39

A vállalatok tisztában vannak vele, hogy az új technológiák gyors használatba vétele kritikus fontosságú mind az ügyfeleik, mind pedig a partnereik és alkalmazottaik számára. A versenyképesség növelése érdekében ezért sokan változtatnak alkalmazásfejlesztési és -szállítási gyakorlataikon. A SUSE szakemberei szerint ennek egyik fontos mozgatórugója lehet a konténertechnológia, amely támogatja a DevOps folyamatokat, és fókuszáltabb fejlesztést tesz lehetővé.

 

A konténerek néhány éve bukkantak fel a láthatáron, új lehetőséget biztosítva a fejlesztőknek arra, hogy könnyebben „konténerbe foglalhassák" és megoszthassák munkájukat másokkal. Ez a módszer egyszerűbb megközelítést kínál a fejlesztők számára, és egyúttal utat nyit a fejlesztői és üzemeltetői csapatok közötti folyamatok automatizálására. A konténerizált kód ugyanis nagyon könnyen hordozható, ezért a két csapatnak nem kell külön-külön azzal foglalkoznia, hogy egyforma környezetet tartson fenn, és így a fejlesztési folyamatok is egyszerűsíthetők.

 

Fókuszáltabb fejlesztés

Napjainkban a fejlesztők egyre inkább moduláris megközelítést használnak az alkalmazások kialakítása során, kisebb mikroszolgáltatásokat tartalmazó applikációkat hozva létre. Az új technológiának köszönhetően jobban tudnak a program egy-egy szeletére koncentrálni, miközben a konténer segítségével teljes egységként tudják telepíteni és kezelni az alkalmazást. Így kevesebb erőforrást igényel az alkalmazások karbantartása, és egyszerűen lehet azokat telepíteni a helyben hosztolt szervereken, a virtuális gépeken, illetve a privát- és nyilvánosfelhő-infrastruktúrákban egyaránt. A DevOps folyamatoknak köszönhetően pedig a vállalatok előre tervezetten, hatékonyan tudják kiadni az alkalmazásokat, ráadásul ezt a megközelítést univerzálisan alkalmazhatják bármilyen applikációra.

 

Elég csak a Docker konténermotor sikerét alapul venni, hogy lássuk, milyen széles körben elterjedt mára ez a módszer. A Datadog felmérése szerint egy év alatt a Docker használata a vállalat ügyfelei körében 40 százalékkal nőtt.

 

CaaS a káosz megszüntetésére

Az egyetlen probléma a konténerekkel kapcsolatban a nehézkes használat és kezelés lehet, ezt azonban jelentősen egyszerűsíti a szolgáltatásként kínált konténerplatform, például a SUSE legújabb terméke. Segítségével a szervezetek saját üzemeltetésű, modern konténerinfrastruktúrát biztosíthatnak a fejlesztők és az informatikai csapatok számára, valamint más szakértők tudásából profitálhatnak a konténeres technológiák integrálása során. Önmagában egy konténermotor például nem elég ahhoz, hogy egy teljesen használatra kész terméket fejlesszenek vele, szükség van mellette olyan képességekre és funkciókra, mint a felügyelet, az automatizálás, a skálázhatóság és a biztonság. A CaaS Platform mindezt magában foglalja, ennek köszönhetően a DevOps csapat továbbra is az üzleti célokra fókuszálhat ahelyett, hogy elveszne a konténerinfrastruktúra létrehozásának rejtelmeiben.

 

A konténertechnológia alapjairól szóló videó: 

 

A megoldás segítségével a cégek ráadásul költségeket is megtakaríthatnak az alkalmazások fejlesztése és az infrastruktúra fenntartása során. Az egységes platform használatával ugyanis egyszerűen hozhatnak létre gyorsan futtatható és a virtuális környezetre is optimalizált mikroszolgáltatásokra épülő, konténeres applikációkat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14