November végéig pályázható a Médiatanács idei rádiós hangjátékpályázata

forrás: Prím Online, 2018. november 6. 15:06

Ötvenmillió forintos keretösszeggel idén is meghirdette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Cserés Miklós-pályázatot hangjátékok és hangjátéksorozatok gyártásának vissza nem térítendő támogatására. A legutóbbi médiafelügyeleti döntések között a testület 1,25 millió forintra bírságolta a TV2-t helytelen korhatár-besorolás miatt. A grémium elfogadta a kereskedelmi televíziók termékmegjelenítését vizsgáló friss tanulmányt, amely szerint 2018 első félévében majdnem negyedével kevesebb termékmegjelenítés fordult elő 2017 azonos időszakához képest.

A Mecenatúraprogram keretében meghozott döntések

A testület meghirdette az idei Cserés Miklós-pályázatot a Magyar Média Mecenatúra Programja keretében, összesen 50 millió forint keretösszeggel. A támogatásra eredetileg is rádióra írt vagy magyar irodalmi művek feldolgozásából készült, illetve gyerekeknek szóló hangjátékokkal és hangjátéksorozatokkal lehet pályázni. A szinopszisok beadási határideje november 29. A grémium ebben az évben is várja a határon túli jelentkezők pályázatait, és idén először a legalább százezer fős vételkörzetű rádiók is jelentkezhetnek a felhívásban rögzített feltételekkel.

 

A Médiatanács – szintén a mecenatúraprogram keretében – összesen 40,5 millió forinttal támogatja tizenhárom tévé és rádió pályázatát a közösségi és kisközösségi médiaszolgáltatók műszaki fejlesztését szolgáló idei pályázat második fordulójában. A kilenc sikerrel pályázó televízió a Tótvázsony TV, a Városi TV Mohács, a Csurgói Városi Televízió, a Hajdúnánási Televízió, a fővárosi Centrum TV és a Bonum TV, a ládbesenyői központú Irány Tv, a tahitótfalui Danubia Televízió, valamint a gödöllői Régió Plusz Televízió. A rádiók között négy szolgáltató: a szombathelyi Credo Rádió, a siófoki Balaton Rádió, a veszprémi Mária Rádió és a miskolci Csillagpont Rádió nyerte el a támogatást. 

 

Az ad hoc események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatására kiírt Escher Károly-pályázaton a testület 1,5 millió forintot ítélt meg A félelem nélküli ember című készülő dokumentumfilm forgatásához. A film központi alakja Baránszky Tibor lesz, aki 1944-ben, a nyilasok hatalomátvételekor fiatal papnövendékként közel háromezer zsidó életét mentette meg. 

 

Médiafelügyeleti bírságok 

Állampolgári bejelentésre indított vizsgálatában a Médiatanács 1 millió 250 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára, miután a csatorna az augusztus 18-i adásában a 007 Spectre – A fantom visszatér című film vágatlan változatát – helytelenül – 16 helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlott alkotásként sorolta be, és a 16-os korhatári kategóriának nem megfelelő 19 órás kezdéssel tette közzé. A filmnek meghatározó eleme volt az erőszak, egy jelenetben az ábrázolás intenzitása meghaladta a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriában elfogadható mértéket, így azt a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kell sorolni, és az csak este kilenc óra után sugározható. 

 

Egy júliusi adáshét vizsgálata alapján a Rádió 1 komlói, pécsi, dunaújvárosi, debreceni és békéscsabai adásaiban a Médiatanács műsorrendi eltéréseket állapított meg. A legtöbb rádió esetében a szolgáltató a szerződésében vállaltnál kevesebb magyar zenét, helyi és közszolgálati hírt tett közzé, de előfordult az is, hogy túl sok ismétlést vagy – adásszünet miatt – túl kevés saját műsoridőt sugároztak. A Médiatanács egyúttal megállapította, hogy a debreceni rádió médiaszolgáltatója a vizsgált időszakban tizennégy alkalommal mulasztotta el a reklámblokkot megelőző akusztikus figyelemfelhívást, ezért felszólította a médiaszolgáltatót, hogy a jövőben tartózkodjon az ilyen jogsértésektől. A testület a debreceni rádió szolgáltatóját 50 ezer forintos, a felsorolt rádiók szolgáltatóit pedig 40-40 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte, a komlói és a pécsi rádió közös szolgáltatója összesen 80 ezer forintos bírságot kapott.

 

A nyíregyházi vételkörzetű Mustár Rádió kevesebb szöveget, helyi és közszolgálati műsorszámot, valamint több ismétlést tett közzé a hatósági szerződésében vállaltakhoz képest, ezért a tanács 20 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte. 

 

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

 

Rádiós pályázatok

A Kaposvár 99,9 MHz helyi rádiós pályázaton a grémium az egyetlen, a törvényi és a pályázati követelményeknek megfelelő ajánlatot benyújtó Mambó Rádió Kft.-t nyilvánította nyertesnek. A szolgáltató kereskedelmi jelleggel, a Budapest 96,4 MHz-cel hálózatba kapcsolódva sugároz majd műsort. 

 

A Médiatanács véglegesítette és közzétette honlapján a Baja 88,7 MHz és a Solt 94,1 MHz helyi rádiós frekvenciák kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívásokat, miután a frekvenciákon a médiaszolgáltatási jogosultság jövő februárban, 12 év után végleg lejár. 

 

A Dél-Budapest 90,9 MHz körzeti közösségi rádiós pályázaton a testület az alaki vizsgálat után hiánypótlásra szólította fel az egyetlen ajánlattevőt, a Magyar Jazz Rádió Kft.-t. 

 

A szolgáltatók közös kérelmére a Médiatanács megszüntette a Székesfehérvár 101,8 MHz-et használó VLNC FM Rádió Kft. és a Budapest 96,4 MHz-en működő Radio Plus Kft. közötti hálózatba kapcsolódást, és kérelmüknek részben megfelelően engedélyezte, hogy a székesfehérvári jogosultság önálló, 24 órás adással működjön tovább 101,8 BEST FM néven. A testület ezen kívül engedélyezte – szintén a szolgáltatók közös kérelmére – a Székesfehérvár 94,5 MHz-en sugárzó Fehérvár Rádió Kft. hálózatba kapcsolódását a Radio Plus Kft. Budapest 96,4 MHz médiaszolgáltatási jogosultságával, valamint hogy a rádió 94.5 Rádió 1 néven szóljon tovább. 

 

A termékmegjelenítések legnépszerűbb hordozói a magazinműsorok 

A Médiatanács elfogadta az országos kereskedelmi televíziók 2018 első félévében sugárzott műsorainak termékmegjelenítését vizsgáló tanulmányt. A felmérés az RTL Klub és a TV2 programjaira, a szolgáltatók saját gyártásban készített produkcióira fókuszált. A félév alatt összesen 15 471 termékmegjelenítést azonosítottak, majdnem negyedével kevesebbet, mint 2017 azonos időszakában (19 162). A tendenciát egyfelől magyarázhatja, hogy a vizsgálatba került programok 22 százaléka egyáltalán nem tartalmazott termékmegjelenítést, másfelől nagy számban jelentkeztek a szóban forgó hirdetési módszert kevéssé használó szórakoztató showműsorok.

 

A legtöbb ilyen típusú hirdetés a TV2 Bezár a Bazár! (1414) című műsorához kapcsolódott, ezt követi az RTL Klubon futó Reggeli (1197) és a Fókusz (1126). A műfaj szerinti összesítésben a magazinműsorok vezetnek: itt összesen 10 343 termék bukkant fel, ami az összes ilyen típusú közzététel 66,8 százaléka. E kategórián belül a szolgáltatómagazinok voltak reklámozási szempontból a legsikeresebbek, 4009 termékmegjelenítéssel. A vizsgált időszakban összesen 2571 féle márkát azonosítottak (RTL Klub: 1610, TV2: 1296). Az év első hat hónapjában a Spar/Interspar (527 eset) szerepelt a leggyakrabban, és ez a márka vezeti a listát az RTL Klubnál is (522 eset). A TV2-nél a Neckermann (275 eset) volt az időszak vezető hirdetője, a márka az összesített listában a második helyet érte el (299 eset). 

 

Amíg a korábbi években a szolgáltatók túlzottan is bebiztosították magukat a termékmegjelenítésre felhívó feliratok használatában, ez a módszer jelenleg kevésbé jellemző; a szolgáltatók egyre következetesebben használják a felhívást, amelyet tényleges termékmegjelenítés követ. A teljes tanulmány az NMHH honlapján olvasható.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38