GKI Digital-Árukereső: még mindig készpénzben fizetjük az online rendeléseket

forrás: Prím Online, 2019. június 14. 14:21

2018-ban a magyar vásárlók több mint 38 milliószor rendeltek online áruházakban. Bár évről évre nő az egy vásárlóra jutó online rendelési gyakoriság, egyre tapasztaltabbak, rutinosabbak vagyunk, fizetéskor még mindig a készpénz dominál – derül ki a GKI Digital és az Árukereső közös, Online Kiskereskedelmi Index című kutatássorozatának idei második felméréséből.

 

Megkerülhetetlen a készpénz

A szektorszintű, mintegy 3200 – magyar nyelvű, forintban árazó – webáruház bevonásával készült felmérés alapján továbbra is a készpénz a legnépszerűbb fizetési eszköz a magyar online vásárlók körében. 

A webáruházak által kínált fizetési megoldások közül az online vásárlók 84%-a leginkább utánvéttel, készpénzben szeret fizetni, ennek köszönhetően, a magyar online kiskereskedelmi piacon továbbra is nagyon magas, több mint 74% az utólagos fizetések aránya. Átvételkor – az egyre többször elérhető bankkártyás fizetési lehetőség ellenére – továbbra is a készpénzes tranzakciók dominálnak, mind a személyesen átvett, mind a házhoz szállított termékek esetében. Összességében az online rendelések 55%-a készpénzes.

 

Bővül a lehetőségek köre

A kereskedők szívesen elszakadnának az utánvétes fizetéstől vagy legalább a készpénztől: a webáruházak által kínált különböző fizetési lehetőségek száma ennek érdekében folyamatosan bővül. A GKI Digital és az Árukereső által megkérdezett e-kereskedők már átlagosan 4 féle különböző fizetési megoldást kínálnak, és minden második webáruház (53%) 2019-ben is tervezi a bővítést.

 

Minden ötödik rendelés online bankkártyával kerül kiegyenlítésre

A két leggyakrabban elérhető fizetési opció az utánvétes fizetés és a banki átutalás. Ezek mellett egyre gyakrabban találkozhatunk online bankkártyás fizetési lehetőséggel is, ami már a webáruházak 63%-ánál elérhető.

 

A vásárlók körében is egyre népszerűbb az online kártyahasználat: a tranzakciók aránya 2018-ban elérte a 20%-ot, ami 5%-os bővülés az egy évvel korábbi szinthez képest.

 

A bankkártyás fizetések terjedését azonban nehezíti, hogy elfogadói oldalon, az e-kereskedők sokszor halogatják a bevezetést a magas(nak vélt) jutalékok miatt.

 

Terjednek az online áruhitelek

A bankkártya-elfogadás mellett terjednek az online igényelhető/indítható hitelek is. 2019-ben csaknem 200 hazai webáruház tervezi az áruhiteles fizetés bevezetését.

 

A kereskedőket segíti, hogy az online igényelhető pénzügyi termékek köre 2018 eleje óta – az új EU-s pénzforgalmi irányelvnek (PSD2) köszönhetően – folyamatosan bővül. A hitelkonstrukciók többségénél immár nincs szükség személyes vagy papír-alapú ügyintézésre, az igényléshez szükséges teljes folyamat online, akár mobilapplikáción keresztül is elintézhető. 

 

2018-ban a magyar online vásárlók a rendelések 1,3%-ánál igényeltek online áruhitelt. Ez az arány a nagyobb műszaki áruházak esetében már tavaly is elérte 3-3,5% körüli szintet.

 

Az online vásárlók körében a három legnépszerűbb, áruhitelre vásárolt terméktípus a mobiltelefon, TV, valamint nagy háztartási gép (pl.: hűtő, mosógép).

 

 

 

Azonnali Fizetés

Az utánvét és a készpénz online piaci dominanciáján várhatóan a 2020 tavaszán – nyolc hónapos csúszással – induló azonnali fizetési rendszer sem fog drasztikusan változtatni, ám hosszú távon mindenképpen felgyorsíthatja a készpénzkímélő megoldások elterjedését. 

 

Az 5 másodpercre gyorsuló, és az év minden napján célba érő utalások rendszerének fontos újítása lesz a másodlagos azonosítók és a fizetési kérelmek használata. Előbbi lehetővé teszi, hogy bankszámlaszám helyett akár a telefonszám megadásával is fizethessünk, utóbbi révén pedig a kereskedők automatizált fizetési kéréseket küldhetnek a vásárlóknak. 

 

A rendszer mindkét megoldása nagy mértékben hatással lesz az ügyfélélményre, emiatt a GKI Digital és az Árukereső által megkérdezett e-kereskedők többsége (60%) nyitott és bizakodó a megoldás piaci lehetőségei kapcsán, bár abban mindenki egyetért, hogy a bankkártya-használathoz hasonlóan ez az új fizetési mód sem fog ugrásszerűen elterjedni. 

 

Utánvét azonnali fizetéssel

Az azonnali fizetési rendszer azoknak a kereskedőknek is új lehetőséget teremt, akik eddig árazási okokból kerülték a bankkártyák elfogadását. Számukra az azonnali fizetésen alapuló megoldások az eddigieknél versenyképesebb ügyfélélményt, és olcsóbb jutalék szintet kínálhatnak. 

 

A kedvezőbb díjszabás azonban nem a legfontosabb érv: a kereskedők 70%-a elsősorban likviditási szempontok miatt érdeklődő. Az utánvétes tranzakciók több mint fele (56%-a) ugyanis a webáruházak logisztikai partnerein megy keresztül és ez egyik félnek se ideális. A kereskedőknek a tényleges kézbesítést követően még várniuk kell néhány napot mire a pénzükhöz jutnak, a készpénz kezelése pedig a logisztikai cégek (és kiváltképp a futárok) számára plusz felelősség, feladat, költség és rengeteg idő, amitől szívesen szabadulnának. 

 

Az azonnali fizetéssel működő megoldások ezzel szemben úgy tudnának a vásárlók számára továbbra is utánvétesek maradni, hogy közben a kereskedők az áru átadásakor, azonnal hozzájuthatnak annak ellenértékéhez, köztes szereplő, készpénzkezelési díj és több napos átfutás nélkül.

 

Van kiút az utánvétes fizetésből?

Bár a kártyatársaságok, hitelintézetek és fizetési szolgáltatók által végzett edukáció és a folyamatosan növekvő online vásárlási gyakoriság is jótékony hatással van a magyar online vásárlók fizetési szokásainak formálására, az utánvét (és vele együtt a készpénz) szerepe egyelőre megkérdőjelezhetetlen. 

 

Ehhez az állapothoz nagyban hozzájárulnak az alábbi tényezők:

  • a magyar lakosság évtizedes berögződései és a készpénzhez való ragaszkodás;
  • a vásárlók demográfiai összetétele – a magyar online vásárlók átlagéletkora 45,1 év;
  • vásárlói bizalmatlanság – visszaélési lehetőségek a kártyaadatokkal;
  • likviditási okok – miért fizetnénk előre, ha ráér a végén is;
  • a hazai piacon működő webáruházak túlzott rugalmassága – pl.: Amazon, Aliexpress és más meghatározó, külföldi webáruházak nem is adnak lehetőséget az utánvétre;
  • és a készpénzben kapott fizetések – szürkegazdasági hatások.

 

Ma még kevés olyan webáruház van a magyar piacon, ahol az utánvétes fizetés választása plusz költséggel jár a vásárló számára, olyan pedig alig akad, ahol egyáltalán nem lehet utánvéttel vásárolni. 

 

Azonban azok a magyar vásárlók, akik belföldön továbbra is utánvéttel vásárolnak, külföldi rendeléseik és online szolgáltatások használata esetén már most is hajlandóak kártyával fizetni, pusztán azért, mert nincs más választásuk. Megoldás lehetne, ha a meghatározó webáruházak itthon is átállnának az utánvét-mentes szolgáltatásra, ennek azonban a jelenlegi piaci körülmények között akkor sincs valós esélye, ha ez mind a webáruházak, mind a logisztikai cégek számára jelentős megtakarítást hozhatna. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38