A sikeres Sprint tervezés 8 lépése

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 2. 11:24

Az agilis projektmenedzsment, illetve a Scrum módszertan alkalmazása a vállalat működését gyorsabbá, rugalmasabbá és hatékonyabbá teszi. Ennek Achilles-sarka a Sprintek alapos, mindenre kiterjedő megtervezése, amely a tartósan működőképes Scrum záloga. 

Napjainkban minden eddiginél fontosabbá vált, hogy a vállalatok a lehető leggyorsabban reagáljanak a piac változásaira, a megrendelők igényeire. A gyors és rugalmas alkalmazkodás képessége ugyan a legritkább esetben fejlődik ki magától, jó hír azonban, hogy el lehet sajátítani. A megoldás az olyan agilis módszertanok meghonosítása, mint amilyen például a Scrum. 

 

Bár a Scrum messze több, mint egy szimpla módszertan vagy keretrendszer, hiszen egy paradigmaváltást is feltételez, egy gondolkodásmódot is jelent, ugyanakkor megvannak a maga konkrét szabályai és ceremóniái. A Scrum keretében végzett munka például Sprintekre oszlik, ezek olyan 2-4 hetes időszakok, amelyek során a munkában részt vevő Scrum Csapat megvalósítja a projekt végcéljaként létrejövő termék elkészítéséhez, kifejlesztéshez kapcsolódó bizonyos, előre kijelölt feladatokat. Ezeket a termék létrehozásával kapcsolatos összes feladatot tartalmazó Product Backlogból emelik át az adott Sprint feladatait összesítő Sprint Backlogba a Sprint Planning során. 

A Scrum keretein belül végzett munka sikerének záloga és alapfeltétele a soron következő Sprint körültekintő megtervezése. A Sprint Tervezés célja, hogy 


  • összeálljon egy jól áttekinthető és megvalósítható Sprint Backlog;
  • készüljön egy terv ennek végrehajtására és bemutatására;
  • a Scrum Csapat minden egyes tagja motivált és elkötelezett legyen ennek teljesítésére.

 

A sikeres Sprint Tervezéshez a már említett Product Backlogon kívül egy Sprint Cél is szükséges, amit a Scrumban a megbízót képviselő Product Owner határoz meg. További feltétel, hogy a Scrum összes szereplője vegyen részt a tervezésben. Ha mindez teljesül, és a tervezés során kellő figyelmet fordítanak az itt felsorolt tényezőkre, a végeredmény egy jól megtervezett Sprint és egy sikeres Scrum lesz. 

 

1. Milyen hosszú legyen a Sprint?

Jellemzően a Product Owner minél rövidebb, a fejlesztőcsapat pedig minél hosszabb Sprintet szeretne. Túl sok időt nem érdemes az ideális időtartam meghatározására fordítani: induljunk egy olyan idővel, amit ideálisnak és kényelmesnek gondolunk, és ha szükséges, később módosítsunk rajta. 

 

2. Kapacitástervezés

Ahhoz, hogy valóban teljesíteni tudjuk a Sprinthez kapcsolódó feladatokat és határidőket, fel kell mérni a valós kapacitásokat. Ezért nagyon fontos, hogy a Scrum Csapat tagjai gondolják végig, mely napokon nem érnek rá, mikor mennek szabadságra, mikor van olyan egyéb elfoglaltságuk (más projektek stb.), amikor nem tudnak a szóban forgó projekten dolgozni. Az eredmény megmutatja, melyek azok a napok, amikor a tagok 100%-ban rendelkezésre állnak. 

 

3. A Sprint Cél kijelölése

A Sprint Cél motiválja és egyesíti a csapatot, ez az, amiért a Scrum Csapat tagjai nap mint nap bejárnak a munkahelyükre és dolgoznak a feldataikon. A Sprint Célt mindig a Product Owner határozza meg. 

 

4. A Sprint Backlog definiálása a Product Backlog alapján

A Product Backlog a projekt összes feladatát tartalmazza, amelyek végeredménye maga a projekt céljának a megvalósítása. Az egyes Sprintek tervezése során a Csapat ezekből választja ki, milyen feladatok kerüljenek be az adot Sprint Backlogjába. Itt a legelső lépés, hogy a csapat tagjai átbeszélik, az adott Backlog-elem pontosan miről szól. Ha mindenki számára egyértelmű, mit takar az éppen tárgyalt elem, a Csapat eldönti, bekerüljön-e a Sprint Backlogba, vagy sem. 

 

5. A Definition of Done felülvizsgálata, módosítása

A Definition of Done kulcsfontosságú a Scrum során, mert ennek alapján tudja eldönteni a Csapat, hogy az adott elem készen van-e, vagy további fejlesztésre szorul. Ezt minden Sprint előtt érdemes ellenőrizni, és ha egy visszajelzés vagy követelmény indokolja, felül kell írni.

 

6. A feladatszintű tervezés

A Sprint Planning jelentős részét, akár felét is kiteheti az elvégzendő munka feladatokra, taskokra bontása. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy minden egyes Sprint Backlog-elemhez hozzárendelnek egy megoldási tervet. Érdemes inkább alultervezni a feladatokat, ugyanis egy kéthetes Sprint során korántsem két hét a valós, munkára fordítható idő. Ha levonjuk a ceremóniákra szánt időt, a kávé- és ebédszüneteket, kiderül, hogy a nettó fejlesztési idő nem napi 8 óra, amivel általában a megbízók, megrendelők kalkulálnak. Reálisabb a napi 4 óra tiszta munkaidő, egy kéthetes Sprint során pedig kb. nettó 6 nap az a valós időtartam, amivel reálisan számolhatunk. 

 

7. A csapattagok terhelésének vizsgálata

Ha a taskokat megterveztük, ellenőrizzük, nincs-e a Csapaton belül olyan, akire aránytalanul nagy terhelés jut. Illetve éppen ellenkezőleg: potyautasként túlságosan kevés a rá eső feladatok száma. Az ilyen aránytalanságok kiszűrésével növekszik a Csapat hatékonysága, ami javítja a munka minőségét, és segít tartani a határidőket. 

 

8. Elköteleződés a terv iránt

A Sprint során végzett munka akkor igazán eredményes, ha a Scrum Csapat minden tagja szívvel-lélekkel elköteleződik a kialakított terv iránt. Ezért fontos az esetleges félreértések tisztázása, a téves feltételezések korrekciója. 


 

Fotó: Pixabay


Fontos, hogy a Sprint Tervezés fenti menete nem kőbe vésett recept. A Scrum módszertan alkalmazásánál alapvető szempont, hogy a ceremóniák menetét a Csapat saját igényei és képességei figyelembevételével módosíthatja, magára szabhatja. (Természetesen maga a folyamat a projekt egészét tekintve nem a tervezéssel kezdődik.) 


Ha úgy érzi, cége alkalmazkodóképességét, hatékonyságát, rugalmasságát érdemes lenne fejleszteni, és felkeltettük az érdeklődését az agilis projektmenedzsment és a Scrum iránt, válassza a Proman Consulting Scrum Master vagy Product Owner gyakorlati képzését. A Proman Consulting egy hiteles, szakmailag felkészült tanácsadó cég, amelynek színvonalas, magas szintű elméleti és gyakorlati tudást garantáló képzései startupoktól a középvállalatokon át a nagyobb multikig sokféle cég működését tették már hatékonyabbá. 



Kulcsszavak: trend tervezés Sprint

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38