Hiába jön a recesszió, a digitalizáción nem spórolnak a cégek

forrás: Prím Online, 2019. november 20. 14:20

Német nyelvterületen tíz cég közül nyolc érzékelt gazdasági lassulást az elmúlt fél évben. Ennek megfelelően elindultak a takarékossági programok, ám ezek között a legritkább esetben szerepel a digitalizációra szánt költések megkurtítása – állapította meg az IFUA Horváth & Partners stuttgarti központú vezetési tanácsadó cég.

Szaporodnak a lassulás jelei

A Digital Value 2019 felmérés keretében 300 vállalati vezetőt kérdeztek meg Németországban, Ausztriában és Svájcban. A válaszadók közel harmadára nehezedett a korábbinál nagyobb árnyomás, negyedénél csökkent az új megbízások száma, s ugyanekkora hányaduknál mérséklődött az árbevétel. Különösen nehéz a helyzet az autóiparban, a vegyiparban, az olajiparban, a gyógyszeriparban valamint a média- és telekommunikáció ágazatban. Ezekben a szektorokban tízből kilenc cégnél érződik a konjunktúra visszaesése.

 

A helyzetnek megfelelően minden negyedik vezető arról számolt be, hogy vállalatánál elindultak a költségcsökkentő programok és létszámstopot vezettek be. A döntéshozók ötöde visszafogta a befektetéseket vagy leállított projekteket. Több, mint a vállalatok hatodánál számolnak elbocsátásokkal.

 

„Magyarországon még nem tapasztalható hasonló óvatosság a vállalati vezetők körében. A következő évre szóló gazdasági előrejelzések is pozitívak, de a tapasztalatok szerint némi időbeli eltolódással előbb-utóbb a hazai piacon is megfigyelhetőek lesznek a Németországban megjelenő trendek” - mondta Tanács Zoltán, az IFUA Horváth & Partners digitalizációért felelős partnere.

 

https://www.nextgov.com/

 

Digitalizálnak a hosszú távú fennmaradásért

A fenti helyzetben ugyanakkor érdekes, hogy német nyelvterületen a vezetőknek csak mintegy hatoda készül befagyasztani a digitalizációs programokat vagy megkurtítani a digitalizációra fordítható keretet. A vállalatok nagy többsége folytatja vagy éppen felgyorsítja digitalizációs programját. Ez annak tudható be, hogy a döntéshozók felismerték: a digitalizációnak hatalmas szerepe van abban, hogy a vállalatuk hosszú távon fennmaradjon. Emiatt nem engedhetik meg maguknak, hogy lassítsák a digitális átalakítást.

 

A válaszadók jelentős változásokat várnak az elkövetkező öt évben. 85 százalékuk azzal számol, hogy a globális internet- és technológiai cégek újabb gazdasági és társadalmi területeken szereznek dominanciát. Ugyanekkora arányban várnak a megkérdezettek további piaci konszolidációkat is. A digitalizáció eddig sikeres üzleti modelleket tesz elavulttá, hagyományos üzleti területekre lesz erős hatással vagy éppen drámai csökkenésre ítéli őket – vélekedett a válaszadók 82 százaléka.

 

Mint az IFUA Horváth & Partners felméréséből kiderül, a vállalati döntéshozók kézzelfogható, rövidtávon kiaknázható lehetőségeket látnak a digitális átalakulásban. Egyharmaduk szerint a digitális megoldások lehetőséget teremtenek a termelékenység és a költséghatékonyság növelésére. 28 százalékuk arra számít, hogy javul a folyamatok minősége, pl. kevesebb lesz a leállás, 27 százalékuk pedig a folyamatok felgyorsulását várja.

 

Digitalizáció Magyarországon

„Hazánkban nem is annyira a recessziós félelmek, mint inkább az aktuális és várható munkaerőpiaci helyzet, a munkaerő hiánya hajtja előre a digitalizációt. Magyarországon egész ágazatok szembesülnek egyre fokozódó munkaerőhiánnyal, mint például az informatika, az egészségügy, a közigazgatás, vagy éppen olyan alapvető szolgáltatási területek, mint a takarítás. A munkafolyamatok digitalizálása, automatizálása nálunk is megkerülhetetlen eszközévé vált a felkészült vezetőknek” – fejtette ki Tanács Zoltán, az IFUA Horváth & Partners partnere.

Kulcsszavak: trend digitalizáció

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38