Van élet a készpénzen és a bankkártyán túl!

forrás: Prím Online, 2020. január 27. 10:54

A fizetőeszközök évezredek óta hozzátartoznak az emberiség mindennapjaihoz. A cserekereskedelemből gyorsan eljutottunk a pénz megjelenéséig, majd a 20. században a nyugati országokban elterjedt a bank-és hitelkártya alapú fizetés, Afrikában sms-sel vásárolnak, Kínában pedig a közösségi médiát és a QR-kódot hívják segítségül az emberek a boltokban. A QR-kódos fizetés következő mérföldköve pedig hamarosan elsőként Magyarországra érkezik és a fejlődés nem áll meg: újabb és újabb lehetőségek segítik az emberiséget abban, hogy még egyszerűbben, gyorsabban és biztonságosabban kezeljük mindennapi pénzügyeinket. Írásunkban a készpénzmentes fizetés evolúcióját és kontinensenként változó formáit vesszük górcső alá.

A pénz, mint fizetőeszköz már az egészen korai civilizációkban is jelen volt. Az európai-közel-keleti kultúrában nagyon hamar a nemesfémek töltötték be a pénz szerepét, a 19. században pedig megjelentek az első bankjegyek. A fejlődésnek pedig innentől kezdve nem lehetett határt szabni: míg évszázadokig alig volt változás a területen, az elmúlt évtizedekben felgyorsult a fizetőeszközök innovációja.  

 

A műanyag a megváltás

A 20. század bővelkedik kreatív pénzügyi megoldásokban, ami nem mellőzi a változatos anyaghasználatot sem. A papírpénzeket például 1988 óta számos helyen a tartósabb és ezáltal fenntarthatóbb polimer anyagból készített bankjegyekre cserélték. Napjainkban már közvetlen szomszédunkban, Romániában is ilyen, műanyagra nyomtatott formában igyekeznek a készpénznek tartósságot biztosítani, van élet azonban a bankjegyeken túl is. 

 

A teljesen új gondolkodás és a készpénztől való elszakadás első lépése a mai értelemben vett hitelkártya 1958-as megjelenése volt, az első bankkártya pedig 20 évvel később, 1978-ban került használatba. Aztán az idővel a kártyás fizetés módja is egyre biztonságosabb és gyorsabb lett az IBM által fejlesztett mágneses szalagnak, majd a 2015-től nemzetközi szabvánnyá vált chip technológiának köszönhetően, mely a paypass fizetést is lehetővé tette. 

 

A fizetőeszközök fejlődésének azonban még közel sincs vége, hiszen ma már akár a telefonunkon is tárolhatjuk a bankkártyánk, hitelkártyánk adatait és így még egyszerűbben fizethetünk bárhol, akár még az óránkkal is. Míg nyugaton elsősorban a kártyához kötött elektronikus fizetési módok terjedtek el, addig Ázsiában és a fejlődő országokban egészen mást részesítenek előnyben. De mi várható még a fizetőeszközök terén a következő évtizedekben? Egyáltalán a jövőben vagy a jelenben keressük a választ kérdésünkre? 

 

Parkolás indítása a sivatagból? 

A hazánkban leginkább városi parkolás kiegyenlítésére használt rendszer más kontinensen szinte az egyetlen megoldás a fizetésre. Afrikában bankkártyát nem, sms-t azonban bárhol használhatunk, ha vásárolni szeretnénk. Kenya úttörője volt az sms-fizetéseknek, nemcsak Afrikában, hanem világszerte. Az M-PESA (mobil pénz) 2007-ben indult el és 2014 februárjától már több mint 16 millió felhasználója volt az országban. Mivel ezen a területen a lakosság többsége nem fér hozzá banki szolgáltatásokhoz, az sms jelenti számukra a kiskaput az elektronikus fizetésben. A szolgáltatás az elmúlt években már több, mint 12 afrikai országban megjelent és a fejlődő országok fő fizetési formájává vált. De elérhető Albániától Indiáig számos államban, sőt, több kelet-európai országban, például Romániában is. 

 

A kontinensméretű ország, ahol egy chatprogram nélkül nem tudsz kenyeret venni 

Míg mi európaiak a kártyás fizetés fejlesztésével voltunk elfoglalva, addig szépen csendben egy teljesen új fizetési mód tarolta le a kínai piacot. Az ázsiai országban rengeteg aktív felhasználója van az AliPay-nek, nem beszélve arról, hogy 2011-ben létrejött a WeChat közösségi média platform, amely valójában ma már mindenre jó: nemcsak üzenetet küldünk, képeket és videókat osztunk meg vagy zenét hallgatunk, de pénzt küldhetünk ismerőseinknek, számlákat fizethetünk, akár jótékonykodhatunk, ételt és Ubert is rendelhetünk vele. És szinte mindenki, még a legszerényebb körülmények között élők is ezt a rendszert használják bevételeik és kiadásaik kezelésére és a mindennapi fizetésre. A rendszernek közel 1 milliárd regisztrált felhasználója van. A működés egyszerű, QR-kód alapú, a legfontosabb előnyének pedig a megbízhatóságot tartják az emberek. 

 

 

Magyar innováció hozza el a fizetés új mérföldkövét 

2020-ban egy magyar fejlesztés teszi elérhetővé a jövő fizetőrendszerét, amely nemcsak innovatív, de full kontrollt biztosít a pénzügyeink felett, garantáltan megbízható, valamint egyszerű és olcsó is lesz. A pár hónapon belül elinduló BlockBenPay egy mobilalkalmazás használatával - a bankokat kihagyva - biztosít lehetőséget az azonnali biztonságos fizetésre QR-kód segítségével. Különlegessége pedig az, hogy bevételeinket és kiadásainkat egy arany alapú rendszeren belül kezelhetjük, amely megvéd minket a szélsőséges árfolyam-ingadozásoktól, sőt, még azt is lehetővé teszi, hogy fizetéseinkkel akár aranytartalékainkat is növeljük a vásárlások után járó arany alapon számolt visszatérítésnek köszönhetően.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36