A virtuális tárgyalóban is fontos a személyesség

forrás: Prím Online, 2020. július 11. 11:58

Sokan fognak visszatérni a munkahelyükre a járvány után, de még többen lesznek azok, akik továbbra is a távolból, vagy részben távolról fognak dolgozni – ez derül ki a Microsoft friss, már a járvány után készített, globális felméréséből. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt bizonyították: minél személyesebb és életszerűbb a találkozás a virtuális térben, annál hatékonyabb az értekezlet. A Teams sci-fi-be illő fejlesztésekkel siet az új ügyféligények elébe.

Aki látott már sci-fit (például Elveszve az Űrben), annak nem lesz újdonság a Microsoft Teams Together Mode nevű, legújabb funkciója. Ez – mesterséges intelligenciára épülő technológiát alkalmazva – a beszélgetés résztvevőit egy közös virtuális térbe helyezi, olyan érzést keltve, mintha együtt ülnének ugyanabban tárgyalóban vagy osztályteremben – a digitális oktatásban részt vevőkre is gondolva. Hiába választják el őket kilométerek vagy akár óceánok, a beszélgetők ebben a térben egymás felé fordulhatnak, szemkontaktust tudnak kialakítani egymással és figyelhetik egymás gesztusait.

 

A Teams leglátványosabb, új funkciója augusztusban épül be az alkalmazásba. Vele együtt érkezik a Dynamic View, amely több lehetőséget ad majd az értekezletek közben a megosztott tartalmak és a beszélgetők egyidejű megjelenítésére, a beszédek feliratozására, fordítására és mentésére. Akár 49 résztvevő egyidejű, élő videós bejelentkezésére és újabb, kreatív kamerafilterek alkalmazására is képesek az új funkciók. A nonverbális gesztusok, emojik a jövőben a Power Point prezentációkat is interaktívabbá teszik a Teamsben.

 

Az új funkciók kifejlesztését az a felismerés motiválta, hogy a járványhelyzet utáni világunk végleg és visszafordíthatatlanul megváltozik. A Microsoft erre a következtetésre azután jutott, hogy átfogó, globális kérdőíves kutatásban mérte fel a távmunkának és távoktatásnak az emberek mindennapjaira gyakorolt hatását. A kutatásba bevonták házon belül saját VR és AI szakértőiket és ügyfeleiket is.

 

Többek között az derült ki, hogy a munkaadók és munkavállalók nagy többsége (71%) egyaránt a távoli és rugalmas munkavégzésre szeretne berendezkedni a jövőben. A Microsoft szerint egy új, „hibrid világ” küszöbén állunk, amelyben sokan továbbra is a munkahelyükről fognak dolgozni, de náluk is többen lesznek azok, akik a távolból fognak bekapcsolódni a közös tevékenységekbe. A kutatások szerint az előnyök mellett hátrányai is vannak a távoli munkavégzésnek: ilyen az online értekezletek okozta stressz és fáradság, valamint a személyes interakciók hiánya. A Microsoft az új igényekre tekintettel fejleszteti tovább eszközeit, hogy mérsékelje a hátrányokat és növelje a csoportmunka hatékonyságát. A fejlesztések célja az, hogy minél életszerűbbé tegyék a virtuális térben való munkát, hiszen a Microsoft tudtában van annak, hogy a személyes találkozásokat semmi nem pótolhatja.

 

További információ angol nyelven a kutatásról és az új funkciókról ezen a linken érhető el.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36