Gyerekek a Széchenyi-egyetem tetején

forrás: Prím Online, 2022. július 18. 09:46

A Széchenyi István Egyetem központi épületének tetejéről indították útjára a meteorológiai ballonokat győri és Győr környéki általános iskolások az intézmény és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ közös programján. A ballonok a Szigetköz csücskéből egészen Csallóközig repültek.

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ és a Széchenyi István Egyetem SZESAT szakkollégium szekciójának szoros együttműködésének köszönhetően hosszú évek óta kínálnak izgalmas, ismeretterjesztő nyári programokat a térség vakációzó gyerekeinek. „Számunkra is komoly kihívás, hogy amit évközben felnőtt hallgatóinknak tanítunk, azt a nyár folyamán maguk a hallgatóink úgy magyarázzák el a kisiskolásoknak, hogy az nekik is érthető, egyben érdekes legyen” – mesélte az egyetemi épület tetején Dr. Vári Péter a Széchenyi-egyetem docense, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese, aki pár évtizede maga is e falak között vált villamosmérnökké. Hozzátette, a programok során a gyerekek olyan izgalmas témákban kalandozhatnak, mint a műholdak világa, a meteorológiai szondák működése, vagy éppen a világűr vizsgálata.

 

A Széchenyi István egyetem központi épületének tetejéről indították útjára a gyerekek a meteorológiai ballont. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat támogatásával valósulhatott meg ez a program, amelynek során a gyerekek és az intézmény Távközlési Tanszékének munkatársai valamint a SZESAT szakkollégium közreműködésével három meteorológiai ballont engedtek fel. Az egyetem felújított tetőteraszáról lélegzetelállító látvány tárul elénk a városra, a folyókra, a Püspökerdőre, vagyis a kampusz páratlan környezetére. Ez már önmagában nagy élmény a gyerekeknek, hát még, amikor látják felszállni az általuk elengedett szondát” – hangsúlyozta Dr. Vári Péter. Kifejtette, a ballonok útját jeladó segítségével térképen lehet követni, és a rajtuk elhelyezett mérőeszközök segítségével számos fontos információ gyűjthető a légkör különböző rétegeinek meteorológiai változásáról.

 

Az akció a klímatudatosság és a fenntartható jövő témája köré épült programsorozat részeként valósult meg. A széljárásnak köszönhetően még a ballonok útja is a környezetvédelem globális fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a szondák országhatárt átlépve különleges természeti kincsek felett repültek a Szigetköz csücskétől egészen a Csallóközig. „Bízunk benne, hogy a programmal sikerült felkeltenünk a gyerekek érdeklődését a természettudományok iránt, akik megismerhették azt is, hogy a Széchenyi István Egyetemen mennyi lehetőség várja őket, ha majd később hallgatóként visszatérnek hozzánk” – zárta a szakember.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Digitális gyermekvédelmi konferenciát szervezett az NMHH és az ELTE

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé, hogy a bántalmazás önkéntes bejelentése és a monitorozási kötelezettség közösen segítse a gyermekek védelmét az online térben. Többek között ez is elhangzott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar által a gyermekek online bántalmazása elleni védekezésről szervezett konferencián.

2024. május 15. 19:31

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38