Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

forrás: Prím Online, 2023. június 2. 11:20

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

A dániai központú Maersk üzleti tevékenysége igen széleskörű – a konténerszállítás mellett rendelkezik kikötői terminálokkal, van logisztikai és ellátási lánc üzletága is. A cég több mint 700 hajót üzemeltet, és működése világszerte mintegy 100 országban 343 kikötőre terjed ki. A Maersk így stratégiai szempontból hajózási vállalatból lassan a teljes ellátási lánc szolgáltatójává válik.

 

"Ehhez a szállítási ágazat más területeire is be kell lépnünk, beleértve a légi és szárazföldi szállítást, valamint a raktározást és a disztribúciót. Mivel a cégek az ellátási láncra és a logisztikára szánt források kevesebb mint 10 százalékát költik tengeri szállításra, a Maersknek más területekre is be kell törnie, hogy bővítse üzleti tevékenységét, és tovább növekedjen" – mondja Tapan Dash, a Maersk Technology műszaki igazgatója.

 

A Maersk ezért kifejlesztett egy modellt, amely segít felgyorsítani az átalakulást. A modell különböző digitális platformokból áll, ezek mindegyikének több olyan egysége is van, amely értékes az ügyfelek, a beszállítók, munkavállalók számára. Minden egység különböző üzleti funkciókat, alkalmazásokat, adatokat és analitikát integrál. A Maersk jelenleg 10-15 olyan end-to-end, azaz végpontok közti platformmal rendelkezik, mint például a pénzügyek, az óceáni szállítás megrendeléskezelése vagy az ellátási lánc kezelése. “Folyamatosan új platformokkal bővülünk, nemrég pedig létrehoztunk egy fenntarthatósági platformot, hogy ezzel a feltörekvő területtel is foglalkozzunk" – teszi hozzá a műszaki igazgató.

 

 

Tervezte, építette és szállította a Maersk

 

A Maersk jó úton halad az SAP S/4HANA Cloud ERP bevezetése felé. "Az elképzelés az, hogy egy szabványos SAP S/4HANA megoldást futtatunk, az innovációt pedig az SAP Business Technology Platform támogatja. Szerintem ez a legoptimálisabb, és itt történik a varázslat" – mondja Tapan Dash.

 

Az óriáscég az elmúlt néhány évben nagy hangsúlyt fektetett az in-sourcingra. A korábban mintegy 1500 fős technológiai részleg mostanra több mint 6000 fősre bővült. Az SAP-csapatban 2019-ben még csak 35-en, 2022-ben már 300-an dolgoztak, 2024-re pedig szeretnék 550 fölé emelni a létszámot. A nagyvállalat a "Tervezte, építette és szállította a Maersk" elnevezésű koncepció alapján dolgozik.

 

Kulcsszerepben az SAP Business Technology Platform

 

A technológia a Maersknél az átalakulás egyik fő mozgatórugója. Az SAP Business Technology Platform (SAP BTP) egyetlen környezetben egyesíti az adatokat és az elemzést, a mesterséges intelligenciát, az alkalmazásfejlesztést, az automatizálást és az integrációt. A megoldás kulcsszerepet játszik az új, végponttól végpontig terjedő stratégia felgyorsításában. "Az SAP Business Technology Platform segítségével racionalizálhatjuk üzleti folyamatainkat, agilisabbá tehetjük alkalmazásainkat, az ügyfeleknek, beszállítóknak, alkalmazottaknak pedig jobb felhasználói élményt nyújthatunk” – mondja a műszaki igazgató.

 

A tervezéstől a szállítmány átadásáig

 

A Maersk az ügyfélhitel-kezelés, a szállítói számlaegyeztetés, a kincstári garanciák, a rakományok felszabadítása, illetve a tervezés és elemzés területén is alkalmazásokat, megoldásokat fejleszt és valósít meg az SAP Business Technology Platform segítségével.

 

Az ügyfélhitel-kezelés korábban sok manuális tevékenységgel járt, ami hibákhoz és késedelmekhez vezethetett. A Maersk most az SAP BTP-t használja az ügyfélhitel-kezelési folyamat automatizálására és differenciálására. A megoldás magában foglalja a BVD (harmadik féltől) származó hitelpontozást, amely az SAP Cloud Platform Integration-ön keresztül épül be. Az SAP Fiori felhasználói felületet használva értékesítési képviselői, hitelelemzői és jóváhagyói szerepköröket hoztnak létre. “Így megszületik egy egyablakos ügyintézés, a cég ügyintézője a bejelentkezés után innen kezelheti az ügyfél teljes hitelezési folyamatát" – említi meg Tapan Dash.

 

Sok szervezet számára jelent kihívást a szállítói számlák egyeztetése. A Maersk az SAP BTP automatizálási rétegét és az intelligens robotizált folyamat-automatizálást (SAP iRPA) használja az olyan műveletek elvégzésére, mint az e-mailek beolvasása és a mellékletek kivonása, a strukturálatlan adatok strukturálttá alakítása, valamint az érvényesítési logika beépítése az SAP BTP platformon belüli szabályokba. Ezáltal jelentősen csökkenthetik a kézi folyamatokat a szolgáltató központokban.

 

A kincstári garanciákkal kapcsolatos folyamat eddig meglehetősen papírigényes volt, és adatminőségi problémákat okozhatott, ami viszont késedelmekhez vezetett. Most az SAP BTP segítségével a Maersk ezt is automatizálja, és két külön szerepkört hoz létre: a bankgarancia kérelmezőjét és a jóváhagyóét. A megoldás a külső bankokkal való integrációt is magában foglalja.

 

A Maersknek cargo ügyfelei is vannak. Itt biztosítani kell, hogy a fizetés a rakomány felszabadítása előtt beérkezzen. A kifejezetten időérzékeny folyamatot több háttérrendszerben indítják el. Az SAP BTP a beépített mesterséges intelligencia (AI) és folyamatautomatizálás révén a fizetést összeveti a számlával, a fuvarlevéllel és a konténer kiadási eseményekkel. A Maersk létrehoz egy AI bizalmi kvótát is, amely automatikusan engedélyt ad, ha mindent teljesen rendben talál. "A gépi tanulási algoritmus segítségével finomhangolhatunk, kideríthetjük, hogy valami miért csak 70 vagy 80 százalékos, és mit kell tennünk, hogy százszázalékos legyen" – jelzi a Maersk Technology műszaki igazgatója.

 

A Maersk teljes pénzügyi, tervezési és elemzési rendszere az SAP Analytics Cloudra költözik. Ez a nagyvállalat számára lehetővé teszi a végponttól végpontig tartó pénzügyi tervezést és elemzést, beleértve a költségvetés-tervezést és az előrejelzést is. A tervezés és elemzés önkiszolgáló lehetőségei több mint 100 országban változtatják meg a döntéshozatalt, a teljesítményt és a termelékenységet.

 

A Maersk tehát izgatottan várja a folyamatban lévő átalakulást, amelynek középpontjában az SAP technológia áll, és arra törekszik, hogy az ügyfelekre, az agilitásra és a munkatársak elkötelezettségére összpontosítva magas üzleti értéket teremtsen.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05