Az informatika és a zene kapcsolatát vizsgálják a Neumann Társaság meetupján

forrás: Prím Online, 2022. október 19. 12:44

Manapság már egyáltalán nem csak a technozenészek használnak számítógépet a komponáláshoz, de vajon lehetséges, hogy az elektronikus eszközök hangszerből társszerzővé válnak? Egyebek mellett ezt a kérdést is megvitatja Kömlődi Ferenc jövőkutató (maga is több technotörténeti könyv szerzője) és dr. Kovács Balázs filozófus-esztéta, a PTE Design- és Médiaművészeti Intézetének Elektronikus zenei és médiaművész szakirány tanszékvezetője a Neumann Társaság soron következő, 2022. október 26-i online meetupján, amelyhez ingyenes regisztrációt követően bárki csatlakozhat.

ALGO-RITMUS: Algoritmusok a ritmusok mögött – terabájtok tánca címmel rendezi meg a Neumann Társaság soron következő online meetupját 2022. október 26-án (szerdán) 16 órától.

 

A Zoomon zajló eseményen Kömlődi Ferenc jövőkutatóval, íróval, a Neumann Társaság állandó bloggerével, és számos technotörténeti könyv szerzőjével, valamint dr. Kovács Balázs filozófus-esztétával, a PTE Design- és Médiaművészeti Intézet Elektronikus zenei és médiaművész szakirány tanszékvezetőjével beszélget Kürtössy Nándor zenei producer, kiadó, aki maga is a Neumann Társaság tagja.

 

 

Természetesen a téma jellegéből adódóan nemcsak egyszerű kerekasztalra, hanem számos hangzó példákkal (számítógéppel generált, kombinatorikus muzsikáktól a gépi tanulással készült variációkig) megfűszerezett beszélgetésre érdemes számítania az érdeklődőknek. Az eseményen részt vevő szakemberek egyebek mellett azt fogják megvitatni, hogy milyen hozzáadott értéket adott az informatika a zenéhez, vagy hogyan hatja át az elektronikus zenét az informatikai gondolkodásmód. 

 

A fenti témák mellett a zenei és digitális területen egyaránt otthonosan mozgó szakemberek szót ejtenek majd arról, hogy milyen módszerek és tudások járultak hozzá az elektronikus zenék műfajgazdagságához. Az előadás során az is kiderül majd, hogyan és milyen hatékonysággal alkalmazzák a mesterséges intelligencia technológiákat a jelenlegi elektronikus tánczenék szerzői.

 

Végezetül pedig arra a kérdésre is választ próbálnak találni, hogy a számítógép megmarad-e egyszerű (bár kétségkívül univerzálisan használható) hangszernek, vagy egyenesen az emberi zeneszerzők társszerzőjévé válik-e.

 

A meetup időpontja: 2022. október 26-án, 16 órától

 

Itt lehet regisztrálni az ingyenes részvételhez, az előadásba a Zoom platformon keresztül lehet majd bekapcsolódni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Elhunyt Zsakó László, a hazai számítástechnika tanárképzés elindítója

Életének 67. évében elhunyt Zsakó László, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának vezetője.

2024. május 18. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59