Computer art és ősszámítógépek a terítéken a Neumann Társaság újranyitó informatikai múzeumában

forrás: Prím Online, 2023. február 21. 15:28

A téli szünet után márciustól újranyit a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállítása a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A hazai számítástechnika történetét 1200 négyzetméteren bemutató, egyedülálló kiállítás mellett áprilisig a Programozott grafikák – Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben címet viselő tárlat is megtekinthető. Utóbbi tárlaton a magyarországi számítógépes grafika egyik úttörője, a hetvenes-nyolcvanas években még programozható számológépeken, napjainkban pedig már Macen alkotó  Csízy László alkotásai mellett számos, a pályája során használt komputert is kiállítanak.

Csízy László villamosmérnök (a Magyar Elektrográfiai Társaság és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alkotója) a számítógépes grafika jelentős hazai úttörője. A művész nem hisz a „humán” és a „reál” világ szétválasztásában, érték számára a közös emberi tapasztalat.

 

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában 2023. március 11-én, szombaton 11 órakor megnyíló Programozott grafikák tárlatot rendező Neumann Társaság is így van ezzel: szeretné a művészetet összekapcsolni a technikával, az informatikai örökséggel. Ennek jegyében az időszaki tárlaton Csízy László computer art művei mellett az eszközeként használt számítógépek is bemutatásra kerülnek. A látogatók megtekinthetik majd többek közt a hazai fejlesztésű EMG-666 programozható számológépet, továbbá a művész által 2010-től használt Macintosh számítógéphez hasonló Apple gépet is.

 

ajovomultja.hu

 

A kiállítás kapcsolódik a Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozathoz, mivel a tárlaton Neumann arcképe is megjelenik Csízy László az emlékévre készített, friss művében. 

 

Mivel 2023. március 5-étől a Neumann Társaság  ugyancsak az Agorában működő Informatika Történeti Kiállítása is újranyílik, a látogatók a mintegy 1200 négyzetméteren berendezett állandó kiállításon a hazai informatika teljes történetét feldolgozó gyűjteményt is át tudják tekinteni.

 

Programozott grafikák – Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben kiállítás

 

A megnyitó időpontja: 2023. március 11., szombat, 11 óra

A megnyitó helyszíne: Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, Kálvária sgt. 23.

 

Program:

● Házigazdai köszöntő: Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agora igazgatója

● Neumann 120 emlékév ismertetése: Szalay Imre, az NJSZT igazgatója

● Csízy László művészete: a kiállítás és a Neumann Társaság támogatásával megjelent, Programozott grafikák című könyvet bemutatja Szöllősi-Nagy András, egyetemi tanár

● Tárlatvezetés az alkotóval, Csízy Lászlóval

 

További tárlatvezetéseken 2023. március 22-én 11 órától és 2023. április 19-én 11 órától  lehet részt venni.

 

A Neumann120 rendezvénysorozat kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot  indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ez védheti meg a magyar cégek adatvagyonát a kiberbűnözőktől

Az elmúlt évek digitális forradalmának köszönhetően az adatkezelés kritikus fontosságú kérdés lett minden vállalat működésében. Azonban nagyon kevés az a cég, ahol az információkat megfelelő és hatékony protokollok mentén kezelik, ami nemcsak az üzleti hatékonyságra van negatív hatással, de az adatvagyont is veszélyezteti. Az új NIS2 irányelv célja, hogy az egész EU-ban szabályozza és megerősítse az IT biztonságot, különös tekintettel a kritikus infrastruktúrákat üzemeltető szervezetekre. A legtöbb KKV számára jogilag még nem kötelező érvényű az új irányelvnek való megfelelés, azonban az üzleti érdekek a kisebb cégek számára is megkövetelik a NIS2 minősítést, ami a hosszú távú versenyképesség alapja lehet.

2024. június 12. 10:15

Európa vezető zöld kriptobányászati vállalatává fejlődne a magyar Greenhash

Károsanyagkibocsátás nélkül, a megújuló erőművek bővülését felhasználva forradalmasítja a bitcoin bányászatot egy magyar techcég. Az Enerhash Technologies Zrt., mely az indulása óta eltelt három év alatt összesen több milliárd forint értékben kapott magánbefektetést, és idén év végéig belépne a BÉT XTEND piacára is. A nyilvános bevezetésre való felkészülés részeként a vállalat felveszi a Greenhash márkanevet. A cég tavaly kiugró, 1,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el és jelenleg is több zöld kriptobányászati projektet üzemeltet svédországi és új-zélandi vízierőművekkel együttműködve. A már megszerzett tapasztalatok tükrében, a tervezett forrásbevonásokkal együtt érdemi kapacitás és árbevétel bővülést tervez a cég. 

2024. június 11. 19:32

Új lehetőség nyílik meg a magyar egészségügyi innovátorok előtt

Vezető európai gyógyszeripari vállalatokkal, a Chiesi Grouppal és a SYNLAB Italy-val karöltve indította útjára az InnoStars Connect programot az EIT Health, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége. 

2024. június 11. 18:03

Robotkutyához fejlesztett hámot a világhírű magyar márka

A JULIUS-K9 Európa vezető kutyahámgyártója perszonalizálható hordozóhámot fejlesztett az Unitree Robotics egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Go2 robotkutyáihoz. A dizájn díjas, magas minőségű termékeiről világszerte ismert cég első robotikai kiegészítője a tulajdonos egyéni preferenciái szerint feliratozható.

2024. június 11. 15:50

Az Influence Media nyerte a Lufthansa Systems Hungária kommunikációs tenderét

Az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Lufthansa Systems Hungária légiközlekedési informatikai vállalat meghívásos, többfordulós, vállalati kommunikációs és employer branding feladatokra kiírt tenderét. Az együttműködés az idei év elején indult. 

2024. június 11. 14:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37